ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Τα Ζαγοροχώρια φημίζονται για την απίστευτη φυσική ομορφιά τους

Αρχέγονα δάση, απότομες χαράδρες και δροσερές ρεματιές με κρυστάλλινα νερά να τις διατρέχουν και περίτεχνα τοξωτά γεφύρια να τις ενώνουν, κρατάνε καλά φυλαγμένα τα 46 πετρόχτιστα χωριά του Ζαγορίου.

Βρίσκονται βόρεια των Ιωαννίνων, χτισμένα σαν αετοφωλιές στις πλαγιές, στις ράχες και στα βουνά ανάμεσα από την Τύμφη, το Μιτσικέλι, την Τσούκα Ρόσσα και τον Αώο ποταμό. Η λέξη Ζαγόρι πρωτοεμφανίστηκε σε έγγραφο του 1321, είναι σλαβικής προέλευσης, και σημαίνει: «τόπος πίσω από το βουνό».

Τα Ζαγοροχώρια φημίζονται για την απίστευτη φυσική ομορφιά τους, την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους και τη μακρά ιστορία τους. Και φυσικά όχι άδικα, αφού το συγκλονιστικό τοπίο, η γραφικότητα κάθε χωριού ξεχωριστά και οι απεριόριστες δυνατότητες εξορμήσεων και παντός είδους δραστηριοτήτων, πραγματικά μαγεύουν και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Σε ολόκληρο τον δομημένο χώρο του Ζαγορίου αντικατοπτρίζεται μέχρι και σήμερα ο πλούτος αλλοτινών εποχών μέσα από τα αρχοντόσπιτα, τις σχολές και τις επιβλητικές εκκλησίες. Τα Ζαγοροχώρια χωρίζονται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: το Ανατολικό, το Κεντρικό και το Δυτικό Ζαγόρι. Κάθε τμήμα έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία.

Το δυτικό Ζαγόρι βρίσκεται βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και περιλαμβάνει τα υπέροχα ξακουστά χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη: μικρό και μεγάλο Πάπιγκο, Αρίστη, Βίκο, Άγιο Μηνά και Μεσοβούνι. Σ΄ αυτή την περιοχή βρίσκεται και το ξενοδοχείο «Φαράγγι» και συγκεκριμένα, δίπλα στον ποταμό Βοϊδομάτη.

ΠΕΡΙΟΧΗ:

ΚΟΝΙΤΣΑ | ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ | ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Ανάμεσα σε δύο σημαντικές περιοχές, την Κόνιτσα και το Ζαγόρι.

Το ξενοδοχείο «Φαράγγι» βρίσκεται σε ιδανικό σημείο, ανάμεσα στην Κόνιτσα και το Ζαγόρι, κοντά στο χωριό Κλειδωνιά, και συγκεκριμένα, στο 51ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων-Κόνιτσας, δίπλα στο παλιό πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς και στον ποταμό Βοϊδομάτη, στο καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης. Απέχει μόλις 6 Km από τα Ζαγοροχώρια, 10 Km από την Κόνιτσα και περίπου μισή ώρα από τα Ιωάννινα. Αποτελεί ιδανικό σημείο για τις εξορμήσεις σας στην ευρύτερη περιοχή όλες τις εποχές του χρόνου σ΄ ένα ήσυχο, οικογενειακό και φιλόξενο περιβάλλον.