ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

ΠΕΡΙΟΧΗ

Η Άνω Κλειδωνιά

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο βρίσκεται ο παλιός οικισμός της Κλειδωνιάς σε υψόμετρο 880 μ. Εντυπωσιάζει η θέα από την Άνω Κλειδωνιά, όπου το μάτι συμμετέχει στη σύνθεση ενός πολύχρωμου πίνακα ζωγραφικής με φόντο τον Κάμπο της Κόνιτσας και των γύρω χωριών, στο σημείο της ένωσης των δύο μεγάλων ποταμών, του Αώου και του Βοϊδομάτη.

Στην Άνω Κλειδωνιά αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πολλά μεταβυζαντινά της μνημεία. Στην είσοδο του χωριού, με απεριόριστη θέα προς τον κάμπο, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε στα 1617 και είναι κατάγραφος με εκπληκτικής τέχνης αγιογραφίες. Ο ενοριακός ναός του χωριού, η Κοίμηση της Θεοτόκου, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, χρονολογείται από το 17ο αιώνα. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος , χτισμένος από το 1620 με ιδιαίτερο τρόπο , αλλά και μικρότεροι ναοί όπως ο Προφήτης Ηλίας , στο μονοπάτι που οδηγεί σε μιάμιση ώρα περίπου στο χωριό Πάπιγκο, και η Αγία Παρασκευή στο βόρειο άκρο του οικισμού.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε τη Μονή των Αγίων Αποστόλων, που χρονολογείται από το 1662, έχει αξιόλογες τοιχογραφίες και είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Να σημειώσουμε ότι από την Άνω Κλειδωνιά ξεκινούν αξιόλογα μονοπάτια που οδηγούν προς τα πάνω, στην κορυφή Κούλα, στο Πάπιγκο και προς τα κάτω, με κατεύθυνση προς τον κάμπο, στον σύγχρονο οικισμό της Κλειδωνιάς.

ΠΕΡΙΟΧΗ:

ΚΟΝΙΤΣΑ | ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ | ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Ανάμεσα σε δύο σημαντικές περιοχές, την Κόνιτσα και το Ζαγόρι.

Το ξενοδοχείο «Φαράγγι» βρίσκεται σε ιδανικό σημείο, ανάμεσα στην Κόνιτσα και το Ζαγόρι, κοντά στο χωριό Κλειδωνιά, και συγκεκριμένα, στο 51ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων-Κόνιτσας, δίπλα στο παλιό πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς και στον ποταμό Βοϊδομάτη, στο καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης. Απέχει μόλις 6 Km από τα Ζαγοροχώρια, 10 Km από την Κόνιτσα και περίπου μισή ώρα από τα Ιωάννινα. Αποτελεί ιδανικό σημείο για τις εξορμήσεις σας στην ευρύτερη περιοχή όλες τις εποχές του χρόνου σ΄ ένα ήσυχο, οικογενειακό και φιλόξενο περιβάλλον.