ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

ΠΕΡΙΟΧΗ

Ο τόπος και οι άνθρωποι

Σε όλο τον δομημένο χώρο του Ζαγορίου αντικατοπτρίζεται μέχρι και σήμερα ο πλούτος αλλοτινών εποχών, μέσα από πέτρινα αρχοντόσπιτα, σχολές και επιβλητικές εκκλησίες. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το καθεστώς της αυτοδιοίκησης και της ιδιαίτερης φορολογικής μεταχείρισης σε συνδυασμό με την αποδημία των Ζαγορισίων και την επιτυχημένη ενασχόλησή τους με το εμπόριο και τα γράμματα, οδήγησε στην οικονομική, κοινωνική και πνευματική ανόρθωση της περιοχής, η οποία κορυφώθηκε το 19ο αιώνα και αποτυπώθηκε στους οικισμούς του και στο ευρύτερα αναπτυγμένο οικιστικό του δίκτυο. Στα τέλη του ίδιου αιώνα, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και οι νομάδες κτηνοτρόφοι Σαρακατσάνοι, που ορισμένοι, ακόμη και σήμερα. συνεχίζουν τον πατροπαράδοτο ποιμενικό βίο, αν και οι μετακινήσεις των ζώων τους δεν γίνονται πια με τα πόδια όπως παλιά, αλλά με σύγχρονα φορτηγά.

Από την περιοχή της Κόνιτσας, η πόλη της Κόνιτσας αποτελεί το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Στα πόδια της εκτείνεται η εύφορη κοιλάδα του Αώου ποταμού. Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος σμίγουν σ΄ αυτή την κοιλάδα, σε μια περιοχή που κατοικείται από την αρχαιότητα όπως μαρτυρούν και τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης. Τον 15ο αιώνα αν και υποτάσσεται στους Οθωμανούς αναπτύσσει έντονη οικονομική δραστηριότητα, με την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τη βιοτεχνία και το εμπόριο. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο πληθυσμός της Κόνιτσας μοιράζεται σε δύο συνοικίες, την πάνω Κόνιτσα, όπου κατοικούν χριστιανοί και ισχυρές οικογένειες μπέηδων και την κάτω Κόνιτσα, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι πολυπληθέστερο. Σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης κατοίκων και εμπόρων της ευρύτερης περιοχής αποτελεί το παζάρι της Κόνιτσας που επιβιώνει μέχρι και σήμερα.

Από την ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας, ξεχωρίζουν τα Μαστοροχώρια. Οι κάτοικοι των Μαστοροχωρίων, εξαίσιοι μαστόροι της πέτρας, μοναδικοί στην ξυλογλυπτική και την αγιογραφία, συνέβαλλαν στην ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου τοπικού πολιτισμού κυρίως το 18ο και 19ο αιώνα. Για περισσότερο από τρεις αιώνες ταξιδεύουν σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου χτίζοντας κάθε είδους κτίρια, αφήνοντας πραγματικά αριστουργήματα, που έγιναν μύθος και δημοτικό τραγούδι.

Το ξενοδοχείο «Φαράγγι» βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σημαντικές περιοχές, την Κόνιτσα και το Ζαγόρι αλλά και ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Βοϊδομάτη και τον Αώο, σε κομβικό σημείο, ιδανική αφετηρία για τον επισκέπτη, που του επιτρέπει να περιηγηθεί τόσο στην περιοχή του Ζαγορίου, όσο και στην περιοχή της Κόνιτσας εύκολα και γρήγορα , αφού οι αποστάσεις από το ξενοδοχείο είναι μικρές. Οι άνθρωποι του ξενοδοχείου είναι στη διάθεσή σας κάθε στιγμή για να σας ενημερώσουν για τις δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή και για το πού και πώς θα πάτε.

ΠΕΡΙΟΧΗ:

ΚΟΝΙΤΣΑ | ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ | ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Ανάμεσα σε δύο σημαντικές περιοχές, την Κόνιτσα και το Ζαγόρι.

Το ξενοδοχείο «Φαράγγι» βρίσκεται σε ιδανικό σημείο, ανάμεσα στην Κόνιτσα και το Ζαγόρι, κοντά στο χωριό Κλειδωνιά, και συγκεκριμένα, στο 51ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων-Κόνιτσας, δίπλα στο παλιό πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς και στον ποταμό Βοϊδομάτη, στο καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης. Απέχει μόλις 6 Km από τα Ζαγοροχώρια, 10 Km από την Κόνιτσα και περίπου μισή ώρα από τα Ιωάννινα. Αποτελεί ιδανικό σημείο για τις εξορμήσεις σας στην ευρύτερη περιοχή όλες τις εποχές του χρόνου σ΄ ένα ήσυχο, οικογενειακό και φιλόξενο περιβάλλον.