ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

ΠΕΡΙΟΧΗ

Μουσεία - Εκθέσεις

Η φωτογραφική έκθεση της ιστορικής πορείας της Κόνιτσας, στεγάζεται σε ένα αναστηλωμένο παραδοσιακό κτίριο του 1869-70, κοντά στην πέτρινη γέφυρα του ποταμού Αώου. Φιλοξενεί τη φωτογραφική έκθεση της ιστορικής πορείας της Κόνιτσας και των μνημείων της. Μέσα από τις φωτογραφίες της καλύπτεται μια μεγάλη χρονική περίοδος της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, από το 15000 π.Χ. μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα μ.Χ.

Το εθνολογικό μουσείο των Ηπειρωτών μαστόρων στην Πυρσόγιαννη, βρίσκεται στην έδρα του δήμου Μαστοροχωρίων, την Πυρσόγιαννη, στο πέτρινο κτίριο του παλαιού σχολείου. Το μουσείο αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ιστορία των Ηπειρωτών Μαστόρων της πέτρας και φιλοξενεί πάνω από 2500 φωτογραφίες, σχέδια, αποτυπώσεις, χαρτογραφήσεις, συμφωνητικά, εργαλεία, δρομολόγια, καθώς και σπάνιο υλικό που αφορά στη μυστική γλώσσα των μαστόρων τα λεγόμενα «κουδαρίτικα».Το υλικό που εκτίθεται στο μουσείο αποτελεί μια συστηματική καταγραφή της τοπικής αρχιτεκτονικής, των υλικών και των αισθητικών ρευμάτων των τριών τελευταίων αιώνων στα Βαλκάνια.

Το περιβαλλοντικό πάρκο-μουσείο φυσικής ιστορίας Μπουραζανίου, εκτείνεται σε μια έκταση 1200 στρεμμάτων και φιλοξενεί μικρούς πληθυσμούς από διάφορα είδη άγριων ζώων όπως: ελάφια, πλατώνια, αγριογούρουνα και αγριοκάτσικα και αποτελεί επισκέψιμο χώρο. Στους χώρους του επίσης, λειτουργεί μουσείο φυσικής ιστορίας, που αναφέρεται στο σπάνιο βιολογικό πλούτο της περιοχής καθώς και στους βιολογικούς κύκλους των άγριων ζώων.

Το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδεντρίου, είναι ένα σύγχρονο κέντρο συναθροίσεων και εκθέσεων, το οποίο στεγάζεται στο πλήρως ανακαινισμένο και διαμορφωμένο Αρχοντικό Πανταζή και φιλοξενεί κατά καιρούς πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου , στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του χωριού και παρουσιάζει τα χρηστικά αντικείμενα των χειρωνακτικών παραδοσιακών επαγγελμάτων, με τη μορφή οργανωμένων εργαστηρίων, ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη και ξεχωριστή εικόνα των επαγγελμάτων αυτών κατά θέματα.

Το λαογραφικό μουσείο του Αγάπιου Τόλη στους Κήπους, περιλαμβάνει εκθέματα από τη ζωή στο Ζαγόρι και την ξενιτιά, χωρισμένα σε θεματικές ενότητες. Στο μουσείο φυλάσσονται χιλιάδες αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, περίτεχνα μπαούλα, οικιακά σκεύη, χαλκώματα και εργαλεία.

Το βοτανικό μουσείο του Κώστα Λαζαρίδη στο Κουκούλι, περιλαμβάνει δείγματα από 1300 είδη φυτών της χαράδρας του Βίκου και της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου, την προσωπική βιβλιοθήκη του Κ. Λαζαρίδη με 4000 τόμους, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες των χωριών του Ζαγορίου.

Το κέντρο ενημέρωσης για τη φύση και τον πολιτισμό στο Ζαγόρι, στο Πάπιγκο, στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του Μικρού Παπίγκου και σκοπός της λειτουργίας του είναι η μύηση των επισκεπτών στις πολύτιμες οικολογικές και πολιτιστικές αξίες της περιοχής. Στο κέντρο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την περιοχή, την ιστορία και τον πολιτισμό του Ζαγορίου με ιδιαίτερη έμφαση στην οροσειρά της Τύμφης και στον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου.

ΠΕΡΙΟΧΗ:

ΚΟΝΙΤΣΑ | ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ | ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Ανάμεσα σε δύο σημαντικές περιοχές, την Κόνιτσα και το Ζαγόρι.

Το ξενοδοχείο «Φαράγγι» βρίσκεται σε ιδανικό σημείο, ανάμεσα στην Κόνιτσα και το Ζαγόρι, κοντά στο χωριό Κλειδωνιά, και συγκεκριμένα, στο 51ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων-Κόνιτσας, δίπλα στο παλιό πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς και στον ποταμό Βοϊδομάτη, στο καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης. Απέχει μόλις 6 Km από τα Ζαγοροχώρια, 10 Km από την Κόνιτσα και περίπου μισή ώρα από τα Ιωάννινα. Αποτελεί ιδανικό σημείο για τις εξορμήσεις σας στην ευρύτερη περιοχή όλες τις εποχές του χρόνου σ΄ ένα ήσυχο, οικογενειακό και φιλόξενο περιβάλλον.