ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

ΠΕΡΙΟΧΗ

Γεφύρια και παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Το Γεφύρι του Νούτσου ή Κόκκορη, χτίστηκε το 1750. Το πρώτο όνομά του το πήρε από τον Νούτσο Κοντοδήμο, ο οποίος διέθεσε τα χρήματα για να χτιστεί και το δεύτερο από τον Γρηγόρη Κόκκορη, από το Κουκούλι, που είχε το διπλανό νερόμυλο και συχνά διέθετε χρήματα για τη συντήρησή του.

Το Γεφύρι Καλογερικό ή Πλακίδα, είναι ένα τρίτοξο γεφύρι, μήκους 56 μέτρων, μοναδικής αρχιτεκτονικής, που πήρε το πρώτο όνομά του από τον ηγούμενο της Μονής Προφήτη Ηλία Βίτσας, που στα 1814 διέθεσε 20000 γρόσια για το χτίσιμό του και το δεύτερο από τον ευεργέτη Αλέξη Πλακίδα, που στα 1865 ανέλαβε τα έξοδα για την πλήρη ανακαίνισή του.

Το Γεφύρι της Κόνιτσας, στον ποταμό Αώο, είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Κτίστηκε το 1870-71 από τον Πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο με δωρεές των κατοίκων της πόλης.

Το Γεφύρι της Κλειδωνιάς ή Βοϊδομάτη, που βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο, είναι ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι που έχει άνοιγμα 20 μέτρα και ύψος 9 μέτρα. Από τους Βυζαντινούς χρόνους το γεφύρι χτίζεται και ξαναχτίζεται για να ολοκληρωθεί το 1853 με δαπάνη της Μπαλκίζ Χανούμ που διέθεσε 37000 γρόσια, σεβαστό ποσό για την εποχή. Το γεφύρι δημιουργήθηκε για να συνδέσει την περιοχή του Ζαγορίου με την Κόνιτσα.

Το γεφύρι της Ζέρμας στον ποταμό Σαραντάπορο, είναι ένα από τα λίγα γεφύρια της Ηπείρου, θεμελιωμένο στα μέσα του 18ου αιώνα, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.

Στην πόλη της Κόνιτσας αξίζει να επισκεφτείτε ακόμη:

Το αρχοντικό του Χουσεΐν Μπέη Σίσκο, που βρίσκεται στην επάνω Κόνιτσα. Είναι το μεγαλύτερο διατηρητέο κτίριο της Κόνιτσας που σώζεται μέχρι σήμερα και χτίστηκε το 1845. Όλοι οι χώροι του έφεραν περίτεχνη ξυλόγλυπτη διακόσμηση, που φιλοτέχνησαν ξυλογλύπτες της περιοχής.

Το οικιστικό συγκρότημα της Χάμκως είναι ένα σύνθετο συγκρότημα κτιρίων του 18ου και 19ου αιώνα, τα οποία αποτελούσαν το σεράι του Ζεϊνέλ Μπέη, παππού του Αλή Πασά των Ιωαννίνων από τη μητέρα του, Χάμκω. Η φρουριακή δομή του οικιστικού συγκροτήματος, τμήματα του οποίου σώζονται σήμερα, και η επιβλητική κατασκευή των κτιρίων φανέρωνε τον πλούτο της ισχυρής αυτής οικογένειας, που ήταν η επιφανέστερη των μουσουλμάνων της Κόνιτσας.

Το τζαμί Σουλτάν Σουλεϊμάν χτίστηκε γύρω στα 1540, στις παρυφές της πόλης, προς τον Αώο ποταμό. Είναι το ένα από τα δύο μουσουλμανικά τεμένη που σώζονται μέχρι σήμερα στην Κόνιτσα. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρυτής του θεωρείται ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (1520-1566). Το τέμενος συμπληρώνει εξαγωνικός μουσουλμανικός τάφος και διώροφο οίκημα, που κατά καιρούς λειτούργησε και ως εκπαιδευτήριο.

ΠΕΡΙΟΧΗ:

ΚΟΝΙΤΣΑ | ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ | ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Ανάμεσα σε δύο σημαντικές περιοχές, την Κόνιτσα και το Ζαγόρι.

Το ξενοδοχείο «Φαράγγι» βρίσκεται σε ιδανικό σημείο, ανάμεσα στην Κόνιτσα και το Ζαγόρι, κοντά στο χωριό Κλειδωνιά, και συγκεκριμένα, στο 51ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων-Κόνιτσας, δίπλα στο παλιό πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς και στον ποταμό Βοϊδομάτη, στο καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης. Απέχει μόλις 6 Km από τα Ζαγοροχώρια, 10 Km από την Κόνιτσα και περίπου μισή ώρα από τα Ιωάννινα. Αποτελεί ιδανικό σημείο για τις εξορμήσεις σας στην ευρύτερη περιοχή όλες τις εποχές του χρόνου σ΄ ένα ήσυχο, οικογενειακό και φιλόξενο περιβάλλον.