ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

ΠΕΡΙΟΧΗ

Θρησκευτικά μνημεία

Η Μονή Σπηλιώτισσας στην Αρίστη, βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Βοϊδομάτη, σε απόκρημνο βράχο, στο δρόμο προς Πάπιγκο. Χτίστηκε το 1665, είχε μεγάλη περιουσία και στο κοινωνικό της έργο, μέχρι το 19ο αιώνα, περιλαμβανόταν και η λειτουργία εκπαιδευτηρίων στην ευρύτερη περιοχή.

Η Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδέντρι, η παλαιότερη σωζόμενη εκκλησία στο Ζαγόρι, στο χείλος της χαράδρας του Βίκου. Χτίστηκε στα 1412.

Η Μονή Ρογκοβού στο Τσεπέλοβο, χτίστηκε με τη σημερινή της μορφή το 1749. Η μονή διέθετε μεγάλη περιουσία και αξιόλογη βιβλιοθήκη και προοριζόταν από τους επιφανείς Ζαγορισίους να λειτουργήσει ως Πανεπιστήμιο πριν το 1820!

Ο Άγιος Γεώργιος Νεγάδων, χτίστηκε στα 1779. Το εσωτερικό του κοσμούν εξαιρετικές τοιχογραφίες από Καπεσοβίτες αγιογράφους.

Ο Άγιος Νικόλαος Κόνιτσας, χρονολογείται από το 1842.Έχει περίτεχνη τοιχογραφία, σημαντικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και φορητές εικόνες.

Η Μονή Στομίου, βρίσκεται σε εντυπωσιακή τοποθεσία μέσα στη χαράδρα του Αώου. Ιδρύθηκε το 1442 και στη σημερινή της θέση μεταφέρθηκε το 1774 από τον ηγούμενο Κωνσταντίνο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο της με αρκετές βυζαντινές εικόνες.

Η Μονή Μολυβδοσκέπαστης, βρίσκεται κοντά στο χωριό Μολυβδοσκέπαστο, στη συμβολή του ποταμού Αώου με το Σαραντάπορο. Το μοναστήρι, κατά την παράδοση, ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Πωγωνάτο, καθώς επέστρεφε από την εκστρατεία του στη Σικελία (671-672 μ.Χ.) και αργότερα ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο (1328-1341μ.Χ). Πήρε το όνομά του από τις μολύβδινες πλάκες που σκέπαζαν το καθολικό του παλιότερα. Στο καθολικό της μονής διασώζονται σημαντικές τοιχογραφίες του 13ου – 18ου αιώνα. Σήμερα είναι ενεργό ανδρικό μοναστήρι.

Η Μονή της Ζέρμας, κατά την παράδοση, κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Πωγωνάτο και απέκτησε τη σημερινή της μορφή το 1656. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ηπείρου .Το καθολικό της, τρίκλιτη βασιλική με τρεις τρούλους, είναι μοναδικό στην Ήπειρο, έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ξεχωριστές τοιχογραφίες.

ΠΕΡΙΟΧΗ:

ΚΟΝΙΤΣΑ | ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ | ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Ανάμεσα σε δύο σημαντικές περιοχές, την Κόνιτσα και το Ζαγόρι.

Το ξενοδοχείο «Φαράγγι» βρίσκεται σε ιδανικό σημείο, ανάμεσα στην Κόνιτσα και το Ζαγόρι, κοντά στο χωριό Κλειδωνιά, και συγκεκριμένα, στο 51ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων-Κόνιτσας, δίπλα στο παλιό πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς και στον ποταμό Βοϊδομάτη, στο καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης. Απέχει μόλις 6 Km από τα Ζαγοροχώρια, 10 Km από την Κόνιτσα και περίπου μισή ώρα από τα Ιωάννινα. Αποτελεί ιδανικό σημείο για τις εξορμήσεις σας στην ευρύτερη περιοχή όλες τις εποχές του χρόνου σ΄ ένα ήσυχο, οικογενειακό και φιλόξενο περιβάλλον.